Skip to content

5 tips voor een goed visitekaartje

mooijer-graphic-blog-5-tips-voor-een-goed-visitekaartje

Je kent het wel, je gaat met een stapel eigen visitekaartjes naar een netwerkbijeenkomst toe en komt weer met een stapel andere thuis. Laatst was ik bij een netwerkbijeenkomst en daar kwam ter sprake dat er veel slechte, maar ook goede visitekaartjes worden uitgedeeld. Naar aanleiding van dat gesprek heb ik een 5-tal tips opgesteld waar een goed visitekaartje aan moet voldoen. Want je wilt tenslotte positief opvallen tussen die stapel met visitekaartjes.

1. Plaatsing van elementen

De plaatsing van je logo, naam, bedrijfsnaam en contactgegevens moet in orde zijn. Zorg ervoor dat je logo opvalt, ook van een grote afstand. Plaats daarbij je naam en contactgegevens zodanig dat mensen deze snel kunnen vinden op het visitekaartje. Hoe eenvoudiger je het ontwerp houdt en voldoende ruimte laat tussen de gegevens, hoe gemakkelijker deze zijn te lezen.

2. Voor- en achterkant

Je ziet het gelukkig al steeds meer, een visitekaartje met een bedrukte voor- en achterkant. Het is zonde om die achterkant leeg te laten, want er kan toch weer wat extra informatie op staan. Je kunt er bijvoorbeeld je slogan neerzetten of producten/diensten die je aanbiedt. Jammer om hier niks mee te doen, aangezien het voor de drukkosten weinig verschil maakt.

3. Materiaal

Wanneer je het visitekaartje aan iemand geeft is het belangrijk dat het materiaal goed aanvoelt. Dit is mede bepalend voor de eerste indruk. Kies daarvoor voor een materiaal dat stevig aanvoelt (voor papier minimaal 300 grams). Je visitekaartje voelt dan goed aan en geeft de indruk dat het een tijdje mee kan. Sommige kaartjes zijn al verfrommeld zodra je thuiskomt.

5. Typografie

Je moet relatief veel informatie kwijt op een vrij klein kaartje. Maak dan niet de fout door de gegevens heel klein op het visitekaartje te zetten. Voor veel mensen is het dan slecht te lezen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Kies daarom minimaal voor een lettergrootte van 9 à 10 punten, afhankelijk van het lettertype dat je gebruikt.

5. Kleurgebruik

Het belangrijkste is dat je de kleuren en stijl van je huisstijl ook toepast op je visitekaartje. Gebruik deze kleuren slim. Regelmatig kom ik visitekaartjes tegen waarbij er te weinig contrast is tussen de achtergrond en tekst. Met voldoende licht is het nog net te lezen, maar onder andere omstandigheden eigenlijk niet. Let hier dus heel erg goed op. Om te controleren of je voldoende contrast hebt, kun je het ontwerp thuis uitprinten en de kleurencombinatie testen. Dan ben je er redelijk zeker van dat het goed is.